Hva er negativt med kredittkort?

Hva er negativt med kredittkort?

Hva er negativt med kredittkort?

Kredittkort kan være et hendig verktøy i mange situasjoner, spesielt på reiser, ved netthandel, eller når du kjøper dyre varer. De gir nemlig bedre beskyttelse mot tap i tilfeller av konkurser, feil på varer, svindel og lignende, sammenlignet med andre betalingsmetoder som kontanter, overførsler og bankkort. Men som med alle finansielle instrumenter, kommer kredittkort også med noen fallgruver.

Høye renter

Det er viktig å merke seg at de aller fleste kredittkort har en relativt høy rente, ofte rundt 30 prosent. Disse rentene slår inn etter de rentefrie dagene, som typisk varer 45-60 dager. Dermed, hvis man ikke klarer å betale ned hele beløpet innen den rentefrie perioden, kan det akkumulere seg betydelig gjeld i form av renter. De beste kredittkortene kan ha effektive renter så lavt som 17%.

Fravær av rentefri periode ved kontantuttak

En spesielt kostbar feil er å bruke kredittkortet til å ta ut kontanter i minibanker. I slike tilfeller beregnes rentene fra den dagen uttaket blir gjort, noe som betyr at man ikke nyter godt av noen rentefri periode.

Overforbruk

Kredittkort gir også en illusjon av «ekstra penger», noe som kan føre til at man bruker mer enn man egentlig hadde tenkt. Over tid kan dette føre til en svært dyr vane.

Kvalifikasjonskrav

For å kvalifisere for et kredittkort, må man møte visse kriterier. Man må være over 18 år, ha en fast inntekt og i mange tilfeller være fri for betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker. Enkelte kredittkortselskaper har enda strengere krav, som en høyere aldersgrense opptil 23 år.

Hvordan unngå kredittkortets fallgruver?

For å unngå unødvendige rentekostnader, er det avgjørende å alltid betale hele fakturabeløpet ved forfall. Dette sikrer at man benytter seg av den rentefrie perioden. Videre er det lurt å unngå gebyrbelagte tjenester som kontantuttak.

Konklusjon

Mens kredittkort kan tilby mange fordeler, er det essensielt å være bevisst på potensielle ulemper og bruke kortet ansvarlig. Det handler om å forstå betingelsene og sørge for at man ikke faller i gjeldsfellen. Med riktig håndtering kan man dra nytte av fordelene uten å møte de negative sidene ved kredittkortbruk.

Hva er negativt med kredittkort?
Rull til toppen